Now
Saturday 29 Jul 2017
Szerelmi rövidital

2017.07.29-én a Tisza-tavi fesztivál Tour d'Opera napján láthat minket a közönség egy interaktív, beavató jellegű Szerelmi bájital-előadásban!

Wednesday 28 Jun 2017
A Két nő CD-felvétele

A Művészetek Palotája stúdiójában vesszük fel Gryllus Samu Két nő című darabját CD-re az Operaház megbízásából. A CD megjelenése szeptemberre várható.

Friday 19 May 2017
Beéri Benjámin a Virtuózok nagydöntőse

A Moltopera legifjabb énekese a Virtuózok döntőjéig jut. Egy egész ország szeret bele gyönyörű szerenádjába.

Saturday 13 May 2017
Zemlényi Eszter nemzetközi versenysikere

A Baltikum legrangosabb énekversenyén (PromFest - Pärnu International Opera Music Festival) ér el harmadik helyezést Zemlényi Eszter, aki a Szökdelés Blonde-szerepén túl iskolai beavató előadásainknak is rendszeres szereplője. Még a nyáron második helyezést ér el Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen.

Friday 17 Mar 2017
Minden hétvégén Operaház

2017 márciusában minden hétvégén találkozhatnak velünk az Operaház látogatói: előbb A lakatlan sziget, majd a Szökdelés a szerájból játszik négy-négy alkalommal. A karmesteri pálcát a súlyosan megbetegedő Tőri Csabától a kiváló, nemzetközileg is egyre elismertebb Dobszay Péter veszi át.

Thursday 15 Dec 2016
Túl a századik (!) ismeretterjesztő előadáson

Tőri Csaba és Ágoston László előadásai egyaránt népszerűek az általános- és középiskolások között illetve az egyetemeken. A képen Ágoston Lászlót kérik meg a Fazekas Gimnázium tanulói egy közös szelfire. 

Saturday 17 Sep 2016
Két nő

Gryllus Samu operájától az első percekben tartunk, de minél jobban megbarátkozunk vele, annál inkább megszeretjük. A nem hogy élő, de fiatal zeneszerző ráadásul az ún. soundpainting improvizatív eszközeit is kihasználva egészen különleges feladat elé állítja a Moltopera gárdáját. Az operai kuriózumot, amit Horváth Patrícia rendezése egy az egész Operaházra fizikálisan kiterjedő óriás álommá növeszt, a Színházak éjszakája mellett az European Opera Days alkalmával is előadjuk.

Fellépnek: Zemlényi Eszter, Gábor Audrey, Szathmáry Judit, Murányi Márta, Csapó József, Beéri Benjámin, Mikecz Kornél és Pintér Dömötör

Friday 15 Jul 2016
Tisza-tavi Fesztivál 2016

A Moltopera egyre inkább kétpólusú: iskolai beavató, ismeretterjesztő előadásokat viszünk az országban egyre nagyobb számban és "rendes", színházi előadásokat elsősorban az Operaházban. Továbbra is a fiatalokon tartjuk a hangsúlyt. A képen látható énekesek például még nincsenek harminc évesek, de egy éven belül mindketten nagyon komoly versenyeredményekkel büszkélkedhetnek majd...

A képen balról jobbra: Ágoston László, Zemlényi Eszter, Beéri Benjámin és Emszt András

Tuesday 15 Dec 2015
Együttműködés az ExperiDanceszel: Angyalok kara

Közel egy éves előkészítés után, 2015 decemberében kerül sor arra a 24 napos, tízezer kilométeres turnéra, amelynek során az ExperiDance megbízásából egész Magyarországot bejárjuk közel harminc fiatal énekest foglalkoztatva. A darabokat "házi zeneszerzőnk", Magyaróvári Viktor (Kayamar) komponálja. Történetünk legnagyobb vállalása, amelynek során a kis falvaktól a Parlamentig terv szerint közel száz helyszínen adjuk elő a műsort. 

Tuesday 03 Nov 2015
Újra A lakatlan sziget az Operában

Újabb hat előadás az Operaházban A lakatlan szigettel! Mind nagyon várjuk és telt ház mellett, nagy szeretettel fogadja a közönség.
 

Wednesday 28 Oct 2015
Angliában a Moltopera

Hosszú előkészítés után Manchesterben és a rendkívül patinás durhami egyetemen adjuk elő Don Giovanni-bemutatónkat. Ágoston László helyi magyar zenészekkel (Ruzsics Barbara és Rákóczi György) lép fel mindkét helyen nagy sikerrel.

Wednesday 12 Aug 2015
Sziget Fesztivál 2015

A Moltopera részvétele Közép-Európa legnagyobb ifjúsági fesztiválján immár hagyománnyá nemesül. Az Operaházzal való együttmáködés részeként még szorosabban összehangoljuk a programjainkat és a már megszokott beavató, ismeretterjesztő előadásainkkal veszünk részt minden este, angol nyelven, nagyon vegyes közönség előtt.

A képen: Tatai Nóra és Ágoston László

Thursday 02 Apr 2015
Szökdelés a szerájból

A Magyar Állami Operaház, a Kolibri Színáház és a Moltopera közös produkciója - a Jászai Mari-díjas Novák János rendezésében és Orosz Klaudia nagyszerű díszletei között adjuk elő Mozart Szöktetésének gyerekekre "finomított változatát. Szívós Károly és Török Ágnes világszínvonalú bábjátéka örökre emlékezetes marad minden szereplő és néző számára. A hangilag rendkívül megterhelő szerepeket Széll Cili (Constanza), Zemlényi Eszter (Blonde), Turpinszky Gippert Béla (Belmonte),  Decsi András (Pedrillo) és Kelemen Dániel (Osmin) éneklik. Az előadást - az előző évi A lakatlan szigethez hasonlóan - a következő évadban is tovább játszuk.

Monday 05 Jan 2015
Flashmob a Szegedi Szabadtéri felkérésére

Gyakran kérnek fel különleges eseményekre, különleges feladatokra minket. A Szegedi Szabadtéri egy ismeretterjesztő előadás megtartására és egy flashmob létrehozására hív minket Szegedre. Zemlényi Eszter, Gradsach Zoltán, Emszt András és Ágoston László utazik a déli megyeszékhelyre.


 

Sunday 23 Nov 2014
Debütálás a Magyar Állami Operaházban

A Királyi Lépcsőnél kamaratermet alakít ki az Operaház és meghívják a Moltoperát A laktlan sziget című produkcióval. Hat telt házas előadás és rendkívül jó kritikák után megállapodás születik: a Moltopera minden évben új premiert kap Magyarország első számú kulturális intézményében. Az egyik énekes a főpróbán megbetegedik, de Ágoston László társulatigazgató beugrással megmenti a premiert.

A képen a premierstáb.

Wednesday 13 Aug 2014
Sziget Fesztivál 2015

Ebben az évben már a Magyar Állami Operaház "előzenekaraként" tartunk ismeretterjesztő előadássorozatot a Sziget Fesztiválon. A közönség "kemény", de remek tanulópálya: amit a Szigeten szeretnek, azt mindenhol máshol is fogják!

Saturday 17 May 2014
Egyetemeken a Moltopera

A Moltopera ismeretterjesztő előadásai egyre több egyetemre jutnak el. Ekkorra már jártunk a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Corvinuson, a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán (ahol a kép is készült) és Budapesti Gazdasági Főiskolán is. Középiskolákba is egyre több helyre hívják Ágoston Lászlót, hogy segítsen a fiataloknak megismerkedni a komolyzene, azon belül az Opera világával. 

Mezei Néző leírása egy gimnáziumi előadásról

Saturday 10 May 2014
Megalakul a Moltopera Deutschland

Nils Matthiesen vezetésével megalakul a Moltopera Deutschland. Első koncertünket a drezdai tartományi parlamentben adjuk olyan notabilitások előtt, mint például Norbert Lammert a Bundestag elnöke. A német csapatban csupa tehetséges és tettrekész fiatal kulturális menedzser kezd neki a szervezésnek. 

A képen balról jobbra: Nils Matthiesen, Göncz Renáta, Ágoston László, Emszt András, Burghardt Renáta, Sarah Schubert

Saturday 10 May 2014
Iskolai előadássorozat Németországban

A frissen megalakult Moltopera Deutschland egy hetes projekthéttel kezdi meg működését az Európai Unió finanszírozásával. Görlitz környéki iskolákban tartunk tematikus napokat, a visszajelzések kiválóak, az iskolák visszavárnak, de sokáig mégsem térünk vissza Németországba.

Friday 28 Mar 2014
Emszt András csatlakozik

Két évnyi fantasztikus közös munka után külön válnak útjaink Kulcsár Jankával, a Moltopera alapító zongorakísérőjével. A helyére Emszt András, zeneakadémista zeneszerző és zongoraművész érkezik.

Friday 07 Feb 2014
Két éves a Moltopera!

A Moltopera másodiki születésnapján újra összetalálkoznak az alapítók és mindazok, akik eddig segítették a csapat munkáját. Újra a Nádor teremben, újra februárban, újra telt ház előtt.

Friday 17 Jan 2014
Az Óbudai Társaskörben

Az est első felében a már a Moltopera védjegyévé vált narrációs áriaestet adjuk elő, a második felében Menotti "A telefon" című operája hangzik el. Az előadás után az Óbudai Társaskör hosszú távú együttműködési megállapodást köt velünk.

Fellépők: Szakács Ildikó, Göncz Renáta, Ágoston Lászó és Kulcsár Janka

Wednesday 10 Jul 2013
Együttműködés a weikersheimi operával

A Jeunesses Musicales Deutschland felhívására három énekessel veszünk részt a weikersheimi kastélyban előadott Don Giovanni-előadásukban Németországban. Nagyszerű élmény - és nem utolsó sorban itt fogalmazódik meg először a Moltopera Deutschland ötlete Nils Matthiesen, a későbbi vezetője fejében.

Fellépők: Bercsényi Judit, Göncz Renáta, Handó István

Thursday 16 May 2013
A telefon - a Pécsi Nemzetiben

Mire megy a kissé pipogya bariton a folyamatosan telefonáló koloratúrszopránnal? Hogy lehet egy opera 25 perces, kétszereplős, vidám, XX. századi, ráadásul egy telefonnal a középpontban? A Moltopera Társulat tavaszi pécsi záróelőadása egy igazi operacsemege, amely mindezekre a kérdésekre választ ad. Minden idők egyik legrövidebb teljes operáját a Moltopera "Hogyan éljünk túl egy áriaestet" előadásából származó pasticcioja egészíti ki egy órásra, a tőlük már megszokott közérthető és összekacsintó jellegű narrációval. Ajánljuk mindenkinek gyermektől örök gyermekig, aki meg szeretné tapasztalni, milyen az opera mosolygós arca.

Fellépők: Sipos Marianna, Mikecz Kornél, Göncz Renáta, Kóbor Tamás, Kulcsár Janka és Ágoston László

Thursday 25 Apr 2013
A gyermek és a varázslatok - a Pécsi Nemzetiben

A francia szerző keveset játszott művében a rosszalkodó kisfiú szembekerül a szoba tárgyaival, panaszkodó bögre és kancsó, koloratúrákkal pattogó tűz, beszélgető szék és fotel teremtenek szürreális képet, amelynek végén azért minden happy endbe fordul. XX. századi, nehéz zene, táncosok nélküli balett, énekesek a kottapultok mögött - Ágoston László élőzene köré épített előadása végére kiderül, lehet-e mindez élvezhető a kevésbé vájtfülű közönség számára is. Az első és második hallásra is rendkívüli feladat célja, hogy bevezesse hallgatóságát a sokak által (helytelenül) "kortársnak" tartott zenei világba és a zeneszerzői eszközök ilyen különleges alkalmazásába.

Fellépők: Szakács Ildikó Vámosi Katalin Göncz Renáta Mikecz Kornél Magyaróvári Viktor (Kayamar), Kulcsár Janka és Ágoston László

Friday 22 Mar 2013
Parasztbecsület - a Pécsi Nemzetiben

Parasztbecsület - hétköznapi lovagok

"Ebben a darabban mindenki vétkes. Lola elcsábítja Turiddut, Turiddu megcsalja a menyasszonyát, Santuzza elárulja a férjét, Mamma Lucia behunyja a szemét, Alfio gyilkos lesz. A szicíliai kisváros főterén egyetlen (Húsvét-) délelőttön játszódik le a mind az öt szereplő életét gyökeresen megfordító dráma, amit a szerző egyetlen órába sűrít - a Moltopera pedig narrált keresztmetszetként még jobban lerövidíti a zenei anyagot. Ami marad, az esszencia, társadalmi csapdák, szerelmek, kapcsolatok és elvárások esszenciája.

Nagyzenekar helyett egy szál zongorával, délolasz tablók helyett jelzésszerű díszletekkel kell megmutatnia mindezt a Moltopera Társulatnak, de nem idegen tőlük a feladat: számos nagyoperát mutattak már be hasonló körülmények között. Ami azonban minden eddiginél nagyobb kihívást jelent majd: ezt a rendkívüli belső feszültségektől szétrobbanó drámát a közönségtől két méterre állva adhatják elő. Ez az operajátszásban szokatlan helyzet azonban megteremti a lehetőségét, hogy igazán közel, a szicíliai kisváros főterén érezhessük magunkat.

Fellépők: Turpinszky Gippert Béla, Haris Nadin, Gradsach Zoltán, Medveczky Szilvia, Göncz Renáta, Kulcsár Janka, Ágoston László és a Pécsi Nemzeti Színház Kórusa 

Friday 22 Feb 2013
A denevér - a Pécsi Nemzetiben

"Batmannek lenni nem mindig jó – ezt Dr. Falke tudja a legjobban. Ha a férjet elítélik és börtönbe akarják zárni, de a férfi, akit a feleség mellől elvisznek otthonról nem a férj – nos, ez bár összetett helyzet, de legtöbbször ez sem előnyös. Ha a férj eközben meghódít egy ismeretlen nőt, aki viszont a felesége – ez lehetne pozitív, de esetünkben ez sem az. Ha a szobalányból művésznő lesz és egy estére lovagok keresik a kegyét – ez jó hír, de lovag-e a lovag? Nem csoda, ha a börtönőr is megzavarodik, amikor két csinos, báli ruhás hölgyet zár a cellába és bár ő részeg, mégsem az italtól lát kettőt a főszereplőből.

A Moltopera Társulat második pécsi vendégjátékán (először a Bohéméletet adták elő) J. Strauss Denevérje kerül a színlapra. A húszas éveik végén járó (de máris komoly szakmai múlttal rendelkező) énekesek célja, hogy megérthetővé és szerethetővé tegyék az opera műfaját – még ha a Denevér éppen egy operett is. Narrációval, magyarázatokkal kiegészített koncertszerű keresztmetszetet láthatunk tőlük, amelynek a végén kiderül, mi is volt a rászedett „Batman” bosszúja. És végezetül egy jó hír: eláruljuk, a sok kuszaságnak mégis Happy End lesz a vége." (A műsorlap szövege)

Fellépők: Kóbor Tamás, Balog Tímea, Sipos Marianna, Simon Krisztina, Mikecz Kornél, Ágoston László és Kulcsár Janka

Thursday 31 Jan 2013
Bohémélet - a Pécsi Nemzetiben

Öt operára, az egész tavaszi évadra kapunk felkérést a Pécsi Nemzeti Színháztól. Az első állomás a Bohémélet, a viharos fogadtatású Varázsfuvola után újra békésebb vizekre evezünk. A szereplőgárda nagyon egymásra talál, az egyik legkedvesebb előadásunk születik meg Ágoston László humoros ismeretterjesztő szövegeivel és Puccini csodálatos zenéjével. Mimí halála után a tapsrend alatt az előadók könnyes szemmel hajolnak meg a megrendült közönség vastapsa közepette. A Moltopera lassan elérkezik első születésnapjához.

Fellépők: Sipos Marianna, Szakács Ildikó, Ágoston László, Gradsach Zoltán, Hajdú András, Kelemen Dániel, Mikecz Kornél és Kulcsár Janka

Saturday 03 Nov 2012
Varázsfuvola! Szeretem!

Minden előadásunk közül máig a legnagyobb, legvitatottabb és legmodernebb. Kelenhegyi Olga Sára rendezésében egy igazi kortárs darab született Mozart operájából. A szünetben a közönség egymással vitatkozva fejtette ki szélsőségesen különböző véleményét a darabról. Minden esetre ismét telt házas produkcióról írtak az újságok a Moltopera kapcsán a Fesztiválszínházból a Művészetek Palotájában.

Újságcikkek:

Sokaknak fog ez az előadás fájni - előzetes interjú a készítőkkel (Fidelio, 2012. október 20.)

"Szintet ugrott a Moltopera" (Fidelio, 2012. november 6.)

Friday 12 Oct 2012
Flashmob a Szimplában

A 2012. november 3-i Varázsfuvola! Szeretem! című előadásunk promóciójának részeként két művészünk (Bojtos Luca és Gradsach Zoltán) flash-performancet énekel a Szimpla romkocsmában.

 

Sunday 09 Sep 2012
A Magyar Dal Napján

Tőri Csaba ismeretterjesztő előadást ad a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat keretében. Az előadásról tudósít az MTV.
Fellép: Bojtos Luca és Józsa Botond.

Sunday 12 Aug 2012
A Sziget Fesztiválon

A Fidelio kultúrsátrában megkapjuk a legjobb sávot: a hétvégi este nyolcas főműsoridőt. Első este a Varázsfuvola keresztmetszetét, második este egy opera-pasticciot adunk elő, számunkra is meglepő sikerrel. 

Fellépők: Bojtos Luca, Göncz Renáta, Kulcsár Janka, Sipos Marianna, Dani Dávid, Gradsach Zoltán, Mikecz Kornél, Turpinszky-Gippert Béla

Sunday 06 May 2012
"Éneklő pincérek"

Egy nemzetközi gyógyszercég konferenciáján lépnek fel a Moltopera énekesei - ez az első üzleti felkérésünk. Mint különleges, újdonságokra nyitott csapatot egy különleges kéréssel keresnek meg minket: pincérnek öltözve, flashmob-szerűen felszolgálás közben kell előadnunk az első áriáinkat. Az ötlet beválik: a gyógyszercég a későbbiekben is többször hívja a Moltoperát hazai és külföldi rendezvényeire.

(A képen balról: Kulcsár Janka, Vámosi Katalin, Decsi András, Sipos Marianna)

Sunday 06 May 2012
Elindul a Moltopera ismeretterjesztő programja

Tőri Csaba karmester megtartja első előadását, amelyből később az "Állati jó zene!"-programsorozat nő majd ki. A Da Vinci Learning televízióadó felkérésére a Millenárison megtartott ismeretterjesztő előadás hatalmas sikernek bizonyul és máig a Moltopera egyik fő védjegyeként ismert.

Monday 02 Apr 2012
Harmadik koncert: a világ menedzserei előtt!

2012. áprilisában az International Artist Managers' Association konferenciáján lép fel a Moltopera olyan művészek társaságában képviselve Magyarországot, mint az azóta Kossuth-díjas Kelemen-kvartett, Rohmann Ditta csellista vagy Érdi Tamás zongoraművész. A fiatal zeneakadémistákból álló csapatot a Nemzeti Filharmónikusok világszerte ismert és kedvelt főigazgatója, Kovács Géza konferálja fel. 

Sunday 11 Mar 2012
A megismételt bemutatkozó koncert

2012. március 11-én ismét felhagnzik a bemutatkozó koncert anyaga a Nádor teremben - ismét telt ház előtt. A Moltopera meghívást kap az áprilisban Budapesten ülésező International Artist Managers' Association Showcaseére a Művészetek Palotája nagytermébe.

Wednesday 15 Feb 2012
A Moltopera bemutatkozó koncertje

2012. február 15-én tartja bemutatkozó koncertjét a Moltopera. Az első felvonásban áriákkal mutatkoznak be az énekesek, a másodikban a Don Giovanniból mutatnak be félig szcenírozott részleteket. Az előadást több fellépő betegsége sújtja, de nagy sikerrel ér véget. A közös meghajlás után a Moltopera énekesei egy tortával lepik meg a színpadon Ágoston Lászlót (a képen).

A fellépők: Göncz Renáta (Zerlina), Sipos Marianna (Donna Anna), Vámosi Katalin (Donna Elvira), Ágoston László (Don Giovanni), Dani Dávid (Commendatore) Decsi András (Don Ottavio), Kiss András (Masetto) és Russel Harrold / Kulcsár Janka (zongora)

Kritikák:

"Persze voltak hibák, kevésbé sikerült pillanatok és a vájt fülű zeneértő számára megjegyezhető gyenge pontok, de mindez nem számított, mert a koncert végére engem is elragadott a lelkesedés és nagyjából úgy tapsoltam vissza századszor is a művésznőket és a művész urakat, mint régen kisfiúkoromban, amikor a nagymamám életemben először vitt el operába." (Figaro, 2012. április)

"Emberhátrányból is győzött az új budapesti opera" (Filantropikum, 2012. február 18.)

 "A társulat, amely nagyon opera" (Fidelio, 2012.02.17.)

" Felező tizenkettes - a Moltopera bemutatkozó koncertjéről" (Muzsika, 2012. április)

 

Wednesday 08 Feb 2012
Az első koncertre elővételben minden jegy elkelt!

"A Moltopera február 15-i koncertje egyre fontosabb eseménynek ígérkezik Budapest komolyzenei életében. A szemtelenül fiatal, Zeneakadémistákból és friss diplomásokból álló társulat sikere üde színfolt lehet a bezárásokkal és kenyérharccal terhelt híradások között.

 

"Hatalmas kiváltság, hogy két héttel az első akkord felcsendülése előtt már a pótszékek is elkeltek. Azt hiszem, ennél nagyobb támogatást álmainkban sem remélhettünk, nagyon boldogok vagyunk, hogy a budapesti, magyarországi közönség ekkora bizalmat szavaz nekünk" - nyilatkozta Ágoston László, a Moltopera társulatigazgatója.

A februári bemutatkozó est után is rengeteg feladat vár a Moltoperára: márciusban az újabb koncertek mellett például meghallgatást terveznek a részt venni szándékozó 30 év alatti énekesek számára. Valószínű, hogy ott is telt házzal számolhatnak..."

(A zene.hu híradása)

 

Friday 30 Dec 2011
Felkészülés az első koncertre

2011. őszén elkezdődnek az "alapozó" munkálatok: elkészül a honlap, kiajánlók, promóciós videók, befotózzuk az énekeseket, hangfelvételeket készítünk és véglegesítjük a bemutatkozó helyszínét, időpontját és a koncert anyagát. A Nádor terem ajánlja fel segítségét és 2012. február 15-én 19 órás kezdettel meghirdetjük a bemutatkozó koncertet. Első operánk a Don Giovanni lesz, ebből mutatunk be részleteket. A próbákat Alma Materünkben, a Zeneakadémián és a Zeneakadémia kollégiumában tartjuk.

(A képen balról: Sipos Marianna, Vámosi Katalin, Göncz Renáta, Ágoston László, Gradsach Zoltán)

 

Wednesday 05 Oct 2011
Alakuló gyűlés

2011. október 5-én a Zeneakadémián frissen diplomázott Ágoston László vezetésével a Moltopera megtartja alakuló gyűlését egy Nagy Ignác utcai harminc négyzetméteres albérletben. A jelen lévők szintén zeneakadémisták vagy friss diplomás zenészek.

(A képen: Pletser Cecília grafikus ismerteti a társulat arculatának grafikai terveit.)

 

Show more...