A Moltopera jelentése: "nagyon opera".

A Moltopera 2011-ben alakult Ágoston László elgondolásai alapján, fiatal, de már komoly szakmai tapasztalattal bíró énekesekből, azzal a céllal, hogy újra közérthetővé és a fiatalok körében is elismertté tegyék az opera műfaját. Független társulatunk célja szembeszállni a műfajt övező sztereotípiákkal és bebizonyítani, hogy az opera lehet alternatíva a moziba járás vagy a pop zene mellett a huszonegyedik században is.

 

...kik énekelnek?

Mit gondol, ki volt a legutóbbi magyar énekes, aki a világ első operájában, a new york-i Metropolitanben énekelt? Gregor József? Rost Andrea? Miklósa Erika? Korántsem! Szinte minden évben színpadra kerülnek magyarok a világ legnevesebb operaházában (az utóbbi időben például Vizin Viktória, Sebestyén Miklós), akiket a széles közönség nem is ismer.

Létezik egy olyan fiatal énekes-generáció, aki kimaradt a média érdeklődésének középpontjából, de nemzetközi szinten is megállja a helyét. Őket kérjük fel előadásainkra.

 

 
Az Operaházban debütáló stábunk 2014 októberében

...mit énekelünk?

Operát. Ezen belül a húsz perces kortárstól a három órás klasszikus nagyoperáig terjed a repertoárunk, egyetlen kikötéssel: a darabnak izgalmasnak és érdekesnek kell lennie a huszonegyedik század fiataljai / opera nem értői számára, az előadás zenei minősége pedig győzze meg az operarajongó közönséget is. Előszeretettel készítünk egy-másfél órás keresztmetszeteket átvezető konferanszokkal, megmagyarázva-kommentálva a színpadi történéseket.

...hol és kiknek játszunk?

Mindenhol. Énekeltünk már a Művészetek Palotája nagytermében, a Pécsi Nemzeti Színházban, de a Szimpla romkocsmában is. Hiszünk benne, hogy a közönséget meg kell keresni - természetes és érthető, hogy a legtöbben inkább a 3D mozit vagy a Playstationt választanák Mozart helyett. Mi ezt belátjuk, elismerjük és tiszteletben tartjuk. 

Új közönséget szeretnénk toborozni azok közül, akik már régóta operarajongók és újra vágynak, azok akik megcsömörlöttek elvadult színházi próbálkozásoktól, akik be akarják vezetni a gyerekeiket/unokáikat az opera és a magas művészet világába, azok, akik nem tudják mit kell szeretni a komolyzenén, de nyitottak. 

A Moltopera célja, hogy a fiatal / opera nem értő közönség is úgy érezze, megérte az operát választani a rengeteg más lehetőség helyett.

 

...mi a célunk?

Célunk, hogy felkeltsük az érdeklődést és az is akarjon operát hallgatni, aki eddig érdektelennek tartotta a műfajt korát tekintve legyen bár fiatal vagy örök fiatal.

Nem szeretnénk tökéletesek lenni. Hibázni emberi dolog, hibátlannak lenni viszont nem isteni, hanem embertelen. A Moltopera legyen inkább érdekes és nagyon szerethető!